Blues Samlingen

Introduktion til bluessamlingen

Af Torben A. Christensen, docent ved Det Jyske Musikkonservatorium

Bluessamlingen er overordnet inddelt i to dele. Vinylsamlingen på 3061 titler og CD samlingen på 1472 titler. I CD samlingen indgår der både blues og gospel.

Samlingen dokumenterer det 20. århundredes blueshistorie i USA i alle musikkens facetter. Fra field recordings af gamle worksongs, folk songs etc. over race records fra mellemkrigstiden frem til efterkrigstidens populære rhythm & blues i dens mange stilistiske afskygninger. Også de sidste årtiers meget forskellige bud på contemporary blues er dækket bredt ind.

Søgning i samlingen

Man kan søge helt traditionelt på kunstnernes navne, album titler, sang titler etc. Når man får oplysningerne om det enkelte album frem, får man en del ekstra oplysninger. Der er stilistiske præciseringer som delta blues, classic (vaudeville) blues, city blues, urban blues etc. Der er geografiske angivelser som Mississippi, Texas, Chicago, Memphis, der let rumme blues af meget forskellig karakter alt efter perioden. Man får også oplyst hvilket pladeselskab, der har udgivet albummet. Her skal man dog være opmærksom, at det ofte ikke er lig med det selskab, numrene oprindeligt er indspillet på (se nederst på siden i afsnittet om antologier og historiske samlinger og afsnittet om genudgivelser). Endelig får man at vide, om der er tale om en sanger/ instrumentalist etc.

Nederst er der et felt med beslægtede musikere, der er tænkt som en mulighed for at udvide horisonten. De referer både til musikalske inspirationskilder, samarbejdspartnere og musikalske ligesindede. Hvis man arbejder med fx Chicago city blues, er det som regel fx Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Elmore James, Jimmy Reed, Little Walter og Willie Dixon man hører om. Samlingen indeholder dog mange mindre kendte men alligevel essentielle kunstnere indenfor dette område, fx Robert Nighthawk Jr, J. B. Lenoir, Billy Boy Arnold, Jimmy Rogers, Walter Hornton, Johnny Shines, Hound Dog Taylor, Carey Bell og Koko Taylor for blot at nævne nogle af de muligheder, der er. Det samme er tilfældet indenfor samtlige andre stilarter, så der er rig mulighed for at gå på opdagelse.

CDJ database.
 

Blues Ballads

Herunder findes artikler om blues skrevet af docent Torben Christensen

Blues Ballads 1

Blues Ballads 2

Blues Ballads 3

Blues Ballads 4

Blues Ballads Litteratur