Dansk Jazzkatalog

    • EN FORTEGNELSE OVER LITTERATUR OM DANSK JAZZ

      Dansk Jazzbibliografi er lavet af Stig Ahrensbach i 1974 i samarbejde med Erik Wiedemann i forbindelse med dennes arbejde med doktordafhandlingen om tidlig dansk jazz. Fortegnelsen rummer godt 600 annoterede indførelser omfattende litteratur om dansk jazz i danske bøger og periodica. De optagne bøger og artikler skulle med Ahrensbachs egne ord "give et indtryk af dansk jazz fra starten til i dag, dvs. fra ca. 1918 til april 1974". Dansk Jazzbibliografi er publiceret i sin helhed med tilladelse fra Ahrensbachs arvinger.

      Bibliografien er inddelt i følgende afsnit:

      1. Oversigt over danske jazztidsskrifter
      2. Bøger om dansk jazz
      3. Diskografier
      4. Oversigtsartikler
      5. Almen del
      6. Jazzens institutioner
      7. Anmeldelser af koncerter etc.
      8. Litteraturanmeldelser
      9. Personalia

    • DANSKE JAZZDISKOGRAFIER 1900-2000

      Den tidlige danske jazzdiskografi  (1900-1945) er en opdatering og ajourføring af Erik Wiedemanns oprindelige diskografi fra afhandlingen om dansk jazz fra 1920-1950. Opdateringen er udarbejdet af Erik Raben i tæt samarbejde med Lejf Bjerborg og Peder Hansen.

      Den senere danske jazzdiskografi blev oprindeligt udarbejdet af Erik Raben i forbindelse med Politikens udgivelse af ”Dansk Jazz 1950-2010” fra 2011. Siden er også denne diskografi blevet opdateret løbende frem til 2020. 

      Begge danske jazzdiskografier falder i 3 dele: 

      1. Introduktion
      2. Selve diskografien, ordnet efter musikere/bands
      3. Liste over pladeudgivelser

      John Tchicai discographien

      John Tchicai diskografien er en monografi over en af den moderne jazz store musikere. Diskografien dækker alle John Tchicais optagelser 1962-2012, herunder også tilgængelige videooptagelser. Tchicai selv bidrog med en del informationer til diskografien. John Tchicais personlige samling befinder sig i dag på Jazzcentret.

    • DANSKE JAZZENCYKLOPÆDIER

      Karl Erik Aasted fra Hjørring brugte 8 år af sin pensionisttilværelse på at indsamle oplysninger og materialer om - i første omgang om jazzmusikere og -bands i Vendsyssel, men senere senere også om musikere og bands fra hele landet, som også kom til at omfatte mange amatørmusikere og halvprofessionelle, musikere som ikke er at finde i andre opslagsværker om musik. Disse biografier er langt fra udtømmende, men dog ”et sted at starte”, og vi modtager meget gerne bidrag med korrektioner og tilføjelser til Karl Eriks arbejde, så encyklopædierne kan holdes løbende opdateret.



Online artikler

Ballads og folk songs - Torben Amstrup Christensen.jpg

Torben Christensen, "Blues Ballads - Fra John Henry til Stagger Lee” (2013)

Kind of Blue - Europa Blues - Jazzen og krimien som performative kunstarter - af Peter Kirkegaard og Tore Mortensen.jpg

Tore Mortensen, "Peter Kirkegaard: Kind of Blue – Europa Blues"

Online artikel til det aalborgensiske netværk k”Krimiforsk", hvor forfatterne undersøger forbindelser mellem Miles Davis’ “ukrænkelige mesterværk”, "Kind of Blue" og den svenske krimiforfatter Arne Dahls “Europa Blues”. 

Dexter Gordon and his Styl - af Tore Mortensen.jpg

Tore Mortensen: "Dexter Gordon and his Style"

En længere artikel fra 2003 om Dexter Gordons musikalske stil. Artiklen, der er på engelsk, redegør for Dexters tidlige forbilleder, hans særlige sound, hans improvisationsstil samt en kronologisk gennemgang af hans originale kompositioner med alle diskografiske oplysninger. 

Jazz som transnational populærkultur fra en lokal biotops perspektiv - af Knud Knudsen og Tore Mortensen.jpg

Knud Knudsen, Tore Mortensen: "Jazz som transnational populærkultur"

Forfatternes reflektioner over arbejdet med den aalborgensiske jazzhistorie, som fandt sted på CDJ i årene 2006-15. Artiklen er publiceret i det historiske forskningstidsskrift temp (nr. 6, 2013).

The Forgotten Jazz Ballads - Torben Amstrup Christensen.jpg

Torben A. Christensen: “The forgotten jazz ballads” (2015)

Docent Torben Amstrup Christensen (Det Jyske Musikkonservatorium i Aalborg) har forsket i CDJ’s store bluessamling og leveret disse forskningsartikler om et par af bluesgenrens oversete genrer.

Bøger

Jazzcentrets Venneforening har en lille bogbutik hvor du har mulighed for at anskaffe dig bøger om Jazz og jazzfolk

Vi har allerede nu fået fine tilbagemeldinger omkring  titlerne, som vores medlemmer kan købe til favorabel priser i forhold til vejl. udsalgspris. Hold øje med siden her vedr. nye bøger. Vi bestræber os på at have mange af hver titel, men hvis du ser noget der har interesse, skal du ikke vente for længe.

Alle bøgerne kan afhentes her på centret, men vi vil også kunne sende med Post Danmark mod en merpris til dækning af forsendelsesudgifter.

JAZZ I AALBORG EFTER EAST PARK

Knud Knudsen og Tore Mortensen

100,- DKK

    • Denne bog om jazzen i Aalborg efter 1966 er en fortsættelse af ’Fra Odd Fellow til East Park, jazz i Aalborg 1920-1970’, som udkom i 2010. Efter lukningen af jazzklubben East Park Jazz i 1966 fandt jazzfolket i Aalborg nye rammer til musikken og miljøet. Jazzen bevægede sig ud i byen, nye spillesteder blev åbnet, og initiativer til videreførelse af klubtraditionen har også været forsøgt. I bogen trækkes hovedlinjer frem i denne udvikling fra slutningen af 1960’erne til i dag. Jazzmiljøet i Aalborg har gennem hele perioden været præget af en stærk tradition for New Orleans-musikken, men også den moderne jazz og musik inspireret fra andre musikalske traditioner har fundet vej til det rytmiske musikmiljø i Aalborg. Bogen søger at indfange de mange forskellige sider af jazzlivet i Aalborg. I denne bog indtager musikernes egne beretninger om musikken og orkestre en fremtrædende rolle. Det store billedmateriale har også kun været muligt at fremskaffe gennem bidrag fra musikere og aktive i miljøerne. Bogen lægger også vægt på at skildre de lokale græsrødder, som har stået bag spillesteder, klubber, festivaler og foreninger. Betydningen af disse aktive græsrødder fremhæves som et særligt kendetegn for Aalborgs jazzliv. For mange er jazz meget mere end et musikalsk fænomen. Jazz kan også betragtes som en særlig identitet og kultur, der i sig rummer andre udtryksformer. Gennemgående i bogen er illustrationer skabt af Jørn Særker Sørensen – en af de lokale musikere som forenede musik og billedkunst. Bogens titel kunne kunne for så vidt også have været: ”Trompetfugle og fodvarmere” – to begreber som for mange er karakteristisk for en musik, der appellerer til både hoved og fødder.

      [fire ud af seks stjerner] - Nordjyske, 10. marts 2016

      Bogen er en del af serien "All That Jazz", serien indeholder desuden: Fra Odd Fellow til East Park Fortællinger om jazzen

      Antal sider: 240

      Udgivelsesår: 2016

      Version: 1. udgave

      ISBN: 978-87-7112-474-3

      ISBN: 1904-5239

  •  
 

FORTÆLLINGER OM JAZZEN

Tore Mortensen

100,- DKK

    • Hvad har jazztilhængere fået for deres licenspenge i tiden fra 1925 til i dag?

      Går man tæt på DRs jazzformidling, viser historien sig at være vævet sammen af mange forskellige fortællinger, store som små.Bogen stiller bl.a. spørgsmålene: • 

      hvorfor havde jazzen i perioder af DRs historie så trange kår?

      hvad var begrundelserne for radiojazzens opblomstring i andre perioder?

      hvem var jazzformidlerne i DR, og hvad var deres holdning til jazz som fænomen?

      hvilken betydning har DR haft for generationer af danske jazzmusikere?

      hvilke ambitioner har der ligget bag jazzformidlingen på tv, og hvor blev  jazzen af i det nye årtusind?

      hvordan var de skiftende politiske og økonomiske vilkår for DR, og hvad betød de for institutionens selvopfattelse og jazzformidlingen? Det er hvad Fortællinger om jazzen belyser, dokumenterer og sætter i perspektiv. Den historiske fremstilling bliver løbende suppleret med personlige bidrag af tidligere DRmedarbejdere, og Jan Perssons klassiske fotos skaber bogens stemningsfulde ramme.

      Antal sider: 212

      Udgivelsesår: 2010

      Version: 1. udgave, 1. oplag

      ISBN: 978-87-7307-983-6

 

FRA ODD FELLOW TIL EAST PARK

Knud Knudsen, Ole Izard Høyer & Tore Mortensen

100,- DKK

    • I denne bog om jazzens og jazzmiljøets udvikling i Aalborg 1920-1970 er der lagt vægt på at se jazzens udvikling i en bredere sammenhæng:

      som en del af byens historie

      som en del af jazzens histrie i Danmark. Bogen skildrer forlystelseslivet og spillesteder i Aalborg.

      Den skildrer, hvordan jazzen kom til byen i form af besøgende orkestre, udenlandske og danske, og hvordan der opstod et lokalt miljø af jazzinteresserede og jazzmusikere i byen, bl.a. i form af jazzklubber og lokale orkestre. Bogen dækker tiden frem til ca. 1970 og indeholder således fortællingen om den kendte jazzklub East Park Jazz, som blev stiftet i Aalborg i 1956, og som blev rammen om det lokale jazzmiljø igennem et årti og trak store jazzmusikere, både danske og udenlandske, til Aalborg. Bogen er vedlagt en cd med eksempler på den musik, som lokale orkestre spiller. Der er for en stor del tale om indspilninger, som ikke tidligere har været udgivet.

      Antal sider: 144

      Udgivelsesår: 2010

      Version: 1. udgave, 1. oplag

      ISBN: 978-87-7307-994-2

 

JAZZENS VEJE FRA NEW ORLEANS

Knud Knudsen

Antal sider: 248

Udgivelsesår: 2006

100,- DKK

Forskning og formidling

Følgende materialer er udgivet og kan lånes ved henvendelse.

Bidrag til jazzhistoriske udgivelser

Tore Mortensen & Ole Izard Høyer, "1950'erne", i Jazz i Danmark 1950-2010 (ed. Olav Harsløf, Finn Slumstrup, p. 23-67, publ. Politikens Forlag 2011)

Tore Mortensen, ”Denmark”, i The History of European Jazz (Francesco Martinelli, Alyn Shipton, Dean Bargh ed.p. 172-93), (publ. Europe Jazz Network & Equinox Publ. Ltd., 2018.)

Forskningsartikler

Knud Knudsen og Tore Mortensen, "Jazz som en transnational populærkultur - fra en lokal biotops perspektiv, publ. i temp Tidsskrift for Historie nr. 6, 2013 (p. 27-53)

Ole Izard Høyer, “What Jazz Is: Discourses of an authentic Danish jazz identity of the 1950s”, publ. i Jazzforschung 49 (24 sider, 2017)

Ole Izard Høyer, “Defining Jazz Revisited - Taking a Social Constructionist Approach to the Charac-terication of Jazz” (netpublikation, http://www.eunomios.org, 17 sider)

Speciale

Ole Izard Høyer & Anders H.U. Nielsen, Da den moderne jazz kom til Danmark - en musikkulturel undersøgelse af det danske moderne jazzmiljø 1946-61 (speciale, 157 sider, Aalborg Universitet publ. 2007.)

PhD afhandling

Ole Izard Høyer, Living a jazz life: Constructions of identity and genre in face-to-face interviews with Danish jazz musicians of the 1950s (PhD dissertation, Dept. of Culture and Global Studies, AAU 2016)

Konferencerapport

8th Nordic Jazz Conference Report 2009 – National and local jazz history writing in the Nordic countries. (184 sider, CDJ 2009)